Rejse til den nye verden
Rejse til den nye verden

Rejse til den nye verden – Skuespilleren Christian Zangenbergs turné til USA i 1907 handlede om et mærkværdigt og spændende møde mellem den etablerede skuespiller Christian Zangenberg fra det kongelige danske kulturliv og den nye, fremmedartede og altforandrende verden i USA i begyndelsen af forrige århundrede. Et USA hvor den økonomiske, industrielle, teknologiske og immigrationsmæssige udvikling kørte med højhastighed. Et USA hvortil mange, også danskere, udvandrede for at begynde et nyt liv i en ny verden.

Christian Zangenberg  var en af dansk teaters markante skuespillere i slutningen af 1800-tallet. Han begyndte sin karriere på Casino Teatret i 1876 og blev fem år senere tilknyttet Det Kongelige Teater, hvor han forblev frem til 1913, seks år efter sin USA-rejse. Under sin karriere drog han på flere turnéer, både på egen hånd og sammen med andre skuespillere. I 1907 fik han muligheden for at rejse alene til USA og optræde for de danske udvandrere. Det blev til en lang rejse med dampskib over Atlanten til New York, hvor han fortsatte tværs over kontinentet til San Francisco og tilbage igen.

Rejsens hovedformål var at optræde for de danske udvandrermiljøer i USA. Han skrev hele turen igennem udførlige dagbogsoptegnelser. Ikke specielt om sig selv, men om sine forskellige oplevelser på og navnlig uden for scenen. Vi er tilbage i en tid, hvor automobilet først lige var ved at blive sat i produktion for alvor, hvor et enormt jordskælv havde raseret San Francisco året inden, hvor prærien virkelig var et øde og fremmedartet sted med indianere, cowboys og guldgravere, og hvor New York var et lige så vildt og hypermoderne storbysfænomen som Chinatown var en mytisk enklave midt i det hele.

Zangenbergs rejsedagbog var omdrejningspunktet for en særudstilling på Teatermuseet i Hofteatret i 2015. I dagbogen beskriver han blandt andet hverdagen i den travle og hypermoderne storby New York og enestående oplevelser i teatret om aftenen. I Midtvesten møder han forskellige andre immigrantgrupper som tyskere, italienere, japanere og kinesere, der behandles meget forskelligt i USA. På Vestkysten oplevede han San Francisco, som lå i ruiner efter jordskælvet i 1906. På Vestkysten oplever han ligeledes indianernes meget vanskelige forhold i reservaterne. Undervejs besøgte han også mormonerne i Utah og guldgraverne flere forskellige steder.

» Læs i Zangenbergs dagbogsoptegnelser i fuld længde her

Hør uddrag af Zangenbergs dagbogsoptegnelser her, indlæst af skuespilleren Ulle Bjørn Bengtsson her 

Projektet er realiseret med støtte fra Frantz Hoffmanns Mindelegat, Krista og Viggo Petersens Fond, Toyota-fonden og Tuborgfondet.