Dansk teater 300 Aar

Dansk teater 1722-2022

Teatrets historie er lang og mangfoldig. Meget kan fortælles og meget er gået til i glemsel. I 2022 markeredes dansk teaters 300-års jubilæum over hele landet på forskellig måde. Foreningen Dansk Teater 300 År og Historieselskabet v/ Liv Thomsen producerede i den anledning ti små film af ca. 10 minutter, som følger teatrets udvikling fra og med premieren på Holbergs komedier i 1722, gennem opture og nedture, krige og pandemier, skandaler og fester – helt op til vore dage, hvor scenekunsten er vidtfavnende og mangeartet som vel aldrig før. Filmene blev i første omgang vist i DR TV og kan nu og i fremtiden ses her på Teatermuseet i Hofteatrets hjemmeside.

300 år – hvorfor 300 år? Jo, fordi det regnes fra og med åbningen af Lille Grønnegadeteatret og premieren på Holbergs komedier. Teatret som sådan og i forskellige former er selvfølgelig anderledes ældre. Men som åbningen af et offentligt tilgængeligt institutionsteater, hvor der blev spillet ny dramatik på dansk, skrevet på dansk om aktuelle emner og for et nyt borgerligt publikum, ja der er det rigtigt at starte med Lille Grønnegade og Holberg.

Historieselskabet har i en årrække produceret en række forskellige dokumentariske TV-serier, podcast mv. I forbindelse med fejringen af dansk teaters 300 års jubilæum producerede Historieselskabet ikke bare de ti små film, men også hele 21 podcasts med Teaterfortællinger – se og hør mere her.

Produktionen er støttet af Augustinus Fonden, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorcks Fond og Gangstedfonden

Foreningen Dansk Teater 300 År blev etableret med det formål at forestå og samle initiativer, der markerede fejringen af dansk teaters 300 års jubilæum i 2022. Foreningen er nedlagt igen juni 2023.

Producerer tv-serier, videoer, podcast, web-serier mm. historieselskabet.dk